GÜVEÇ NEDİR, EVDE ETLİ GÜVEÇ NASIL YAPILIR?
Güveç ; insan sağlığı için zararlı olmayan topraktan yapılan ağzı geniş özel kap olup Türk mutfağında da bu kapların içerisinde pişirilen yemeklerin genel adıdır. Güveçte sadece et yemekleri yapmakla kalmayıp her türlü sebze, bakliyat hatta deniz ürünlerinin yemeklerini yaparken de kullanabilirsiniz. Güveçte yapılan et yemekleri ya da diğer yemekler lezzet olarak diğerlerinden çok farklıdır ve tadına doyum olmaz. Ancak güveç alırken atalarımızın da kullandığı gibi içi sırsız olanları alıp onu fırınladıktan sonra kullanmanız sağlık açısından en güzeli.
Madem konudan bahsettim hemen açayım. Sırla kaplı olan güveçlerde her ne kadar sızdırmazlık özelliği olsa da bu özelliği korumak için sırların içerisine kurşun gibi maddelerin katılması güveçleri zararlı hale getirmektedir. O yüzden sırsız olan güveçlerden alıp işleme hazır hale getirmek en doğrusu. Peki bunu nasıl yapacağız? Öncelikli olarak aldığımız güveci kapağı dahil içini ve dışını güzelce sıvı yağla yağlamamız gerekiyor. Daha sonra güveci kapağıyla birlikte bir fırın tepsinin içine oturtup önceden ısıtılmış180 derece fırında 1,5 -2 saat boş olarak pişirdik mi soğuduktan sonra yemek yapmaya hazır ve nazırdır 🙂 Gelsin birbirinden lezzetli et güveçleri, kuru fasulyeler karidesler, daha neler nelerrrr….
Güveç yemekleri hangi bölgelerde yaygın olarak kullanılır diye sorarsanız eğer, Balıkesir ( Bigadiç),Afyon, Konya Aydın, Kütahya (Gediz) Kayseri, Sivas, Çorum ‘da sıklıkla yapılan yemeklerden.
Güveç pişirirken bir kaç noktaya dikkat etmemiz lazım. Bunlardan biri güveci çok kısık ateşte pişirmek diğeri de kapağının sıkıca kapatılması için önlem almak. Güveç pişerken ne kadar hava almazsa et o kadar güzel ve kendi suyunla pişip lezzetli olur. Eskiden çocukluğumdan hatırlıyorum da güveç yapıldığında etrafına su ve unla hamur hazırlanır kapağın etrafına hava almaması için kapatılırdı. Şimdilerde hamurun işini gören yağlı kağıt ve alüminyum folyolar var.
Gelelim evde etli güveç nasıl yapılır faslına. Aslında bir çoğumuzun gözünde büyüttüğü ,korktuğu güveç yapımı en kolay yapılan yemeklerden biri. Evde misafir ağırlanacağı zaman etli yemek hemen aklımızda yer etmesin diye kasaba sipariş edilenlerden. Ama bundan sonra güvecinizi anlatacağım şekilde yapın ve inanın ne kadar kolay ve zahmetsiz olduğunu göreceksiniz. Misafiriniz mi gelecek güveç malzemelerini hazırlayıp atın güvece sonrasında diğer işlerinize koyulun bu kadar basit…Ama saate bakmayı unutmayın 🙂 Benim bu lezzeti detayıyla öğrenmeme sebep olup korkularımdan kurtaran can komşum Lale’ye de çok teşekkür ediyor ve güveç tarifine geçiyorum.
GÜVEÇ NEDİR, EVDE ETLİ GÜVEÇ NASIL YAPILIR?
MALZEMELER
- 1 kg güveçlik dana eti
- 3 büyük boy soğan ya da 200 gr. arpacık soğan
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 100 gram kuyruk yağı ya da 2 yemek kaşığı tereyağı
- 4 adet yeşil sivri biber
- 10-12 diş sarımsak
- 2 adet şili biberi eğer yoksa 1 adet kapya biber
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı tane karabiber
- 1 dal biberiye
- 1 su bardağı kabuğu soyulup küp küp doğranmış domates
- 2 yemek kaşığı domates püresi
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2-3 adet patates
Üzeri için;
- 1-2 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI
- Öncelikli olarak soğan ve sarımsakları soyup temizleyin. Soğanları küp küp yemeklik doğrayın. Arpacık soğan kullanacaksanız sadece soymanız yeterli. Sarımsakları doğramayın diş olarak kalmalı.
- Biberleri çekirdek ve saplarından ayırıp doğrayın. Patatesleri soyup yıkadıktan sonra iri elma dilimi şeklinde doğrayın.
- Derin bir karıştırma kabına et, soğan sarımsak, biberler, küp domates, domates sosu, salça tuz, tane karabiber ve sıvı yağ ekleyip (ben tercihimi zeytinyağından yana kullanıyorum) güzelce harmanlayıp tüm malzemeyi yedirin.
- Güvecin dibine minik minik doğranmış kuyruk yağı ya da minik parçalar halinde tereyağını yerleştirin.
- Üzerine harmanlayıp hazırladığınız güveç malzemesini ilave edin ama bastırmayın !!!
- Etleri güvece yerleştirirken araya bir dal biberiye koyun.
- En üste elma dilimi hazırladığınız patatesleri sıkı sıkı güvecin üzerini örtecek şekilde yerleştirin.
- Patateslerin üzerine minik parçalar halinde tereyağı ekleyip biraz tuz ve karabiber serpin.
- Yağlı kağıdı elinizle buruşturup güvecin üzerini kapatın. Bunun üzerini de alüminyum folyo ile sıkıca kapatıp üzerine güvecin kapağını kapatın. Yanlarda kalan yağlı kağıt ve folyoları içe doğru kıvırıp kapağın yanlarına iyice sokun ki hava almasın.
- Hazırladığınız güveci kaynayıncaya kadar orta ısılı ateşte, kaynamaya başladıktan sonra en kısık, en küçük !!! ateşte yaklaşık 3,5-4 saat pişirin.(Kenarından yavaşça açıp etin pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz)
- Güveci kenarından azıcık açıp etin pişip pişmediğini kontrol edin.
- Etler piştiyse 180 derece fırının üstten ızgara bölümünü açıp güvecin kapağı açık bir şekilde fırının orta raf bölümünde yaklaşık 30-45 dakika patateslerin kızarıp yemeğin fırın kokulu olması için pişirin.
AFİYET OLSUN 🌸🌸🌸