EV YAPIMI SİMİT TARİFİ
Fırından dumanı tüterken aldığımız sıcacık simit,sabah kahvaltılarının özellikle de hafta sonu kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden.Çayın ve ayranın en güzel eşlikçilerinden olan tabiri caizse “gevrek” bazen hiç bir katığa bile gerek kalmadan ortadan ikiye bölüp büyük bir nefasetle yediğimiz değil midir? Kime sorarsanız sorun (ben dahil 🙂 ) herkes hep kendi memleketinin simidinin meşhur olduğunu söyler.Hangi memleketli olursa olsun simit her zaman bizim değişmeyen susamlı kebabımız olacak …
Okul hayatıma damgasını vuran simit o günden bu yana bendeki değerini hiç yitirmedi.Liseye gittiğim yıllarda kısa tenefüs aralarında almaya yetişemediğim simidi 3. dersten 4. derse geçerken alırdım.Sebebi tenefüs arasının 10 dakika olmasıydı. Simitlerin kokusu öyle güzeldi ki tüm koridoru kaplıyordu ve tüm tenefüsü uzun kuyruklarda geçirmeye değerdi.Yanında olmazsa olmazım,eğer imkanım varsa Balıkesir’in meşhur Hisar Ayranı idi.Bir elde simit bir elde ayran son hızla acele acele boğazıma tepiştirdiğim simitler işte o günlerde yüreğime kazınmıştı.
Daha sonraları ise simit bitmeyen bir macera oldu bizim evde.Tam da kendim gibi bir simitkolik eşim olmuştu ne güzelll… 🙂 Sevgili eşim her Pazar günü kendine görev haline getirmişti simit almayı.Hatta hızını kesemeyip bazen komşulara,bazen de büyüklere giderdi sıcacık simitler. Anılarrr,anılaaarr nereye dokunsanız hep bir şeyler çıkmaz mı ? ? Neyse bu anılar bende bitmez 🙂
Aslında size vereceğim simit tam bir sokak simidi tarifi değil,ama kim bilir belki de bazı yörelerde simit böyle yapılıyordur.Yapılışı çok kolay ,lezzeti ise çok güzel.Dışarıdaki simitleri aratmayacak türden.Biraz pastane ,biraz da sokak simidi karışımı.
Ev yapımı simidi eğer sabah kahvaltısına yetiştirmeyi düşünüyorsanız mayalanma süresi olduğu için biraz erken kalkıp hazırlamanız gerekecek.Ancak ben bu durumu yaşamamak için hamuru akşamdan yoğurup üzerini streç filmle kapatıp kapalı balkonuma (soğuk olduğu için) koyup denedim. Sabah kalktığımda da hiç bir sorunla karşılaşmadan hamurun gayet ayarlı kabardığını gördüm.Sabah bana sadece şekil verip pişirmek kısmı düştü,siz de böyle deneyebilirsiniz.Vereceğim tariften yaklaşık 13-14 tane simit çıkıyor.Tabi sizin aldığınız hamurun büyüklüğüne bağlı bu miktar. Yiyip bitiremediğiniz kısmı piştikten sonra dondurucuya atıp daha sonra tavada ısıtıp ilk günkü tazelikte simitlere sahip olabilirsiniz.
Ev yapımı simidi çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize kahvaltı ve çay saatlerinizde güvenle,sevgiyle yapıp yedirebilirsiniz. Haydi koyun çayları bardağa dumanı tüten ev yapımı simit tarifi geliyor 🙂
EV YAPIMI SİMİT TARİFİ
MALZEMELER
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- Aldığı kadar un (6 su bardağı kadar)
Bulamak için;
- Yarım çay bardağı pekmez
- 1 çay bardağı su
- Bir kase kavrulmuş susam
YAPILIŞI
- Karıştırma kabına su,ılık süt ve sıvı yağı aktarın.Maya ve şekeri ekleyip 5 dakika bekletin.
- Üzerine tuz ve azar azar unu ekleyip kula memesi yumuşaklığında hamur oluşturun.Bu esnada unu lütfen dikkatli ekleyin.
- Hamurun üzerini bir kapakla ya da streç filmle kapatıp 1,5 saat mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamurun üzerine bastırıp tekrar havasını aldırın.Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp bezelere ayırın ve yuvarlayın.
- Her bir bezeyi tezgahta yuvarlayarak uzun şeritler haline getirin.2 şeridi bir arada tutup birini diğerinin etrafında döndürerek birleştirin.
- Hazırladığınız hamuru önce pekmezli suya sonra susama bulayın.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak simitleri dizin.
- Önceden ısıtılmış 200 derece alt üst ya da fanlı ayarda 30-35 dakika pişirin .
- Pişen simitleri ızgara üzerine alın .İlk sıcaklığı çıkan simitleri sevdiklerinizle paylaşın.
AFİYET OLSUN…???